Har du aldrig spelat golftävling tidigare, eller bara vid något enstaka tillfälle? Vill du komma ut på golfbanan och lära känna nya människor? Här hittar du allt du behöver veta för att tävla i golf.
Hur anmäler man sig?
Leta upp tävlingen du är intresserad av i vårt tävlingsprogram. När tävlingen är öppen för anmälan syns det en anmälningsknapp som tar dig till Golf.se, där du loggar in med ditt Golf-ID och anmäler dig. Du kan också kontakta kansliet (0173-324 50) så hjälper de dig.
Om jag får förhinder att vara med i tävlingen, hur gör jag då?
Innan anmälningstiden har gått ut för tävlingen kan du själv logga in på Golf.se och avanmäla dig. Efter det att anmälningstiden har gått ut måste du kontakta tävlingsledningen. I vissa fall kan det innebära att du ändå måste betala anmälningsavgiften för tävlingen. Du hittar kontaktuppgifter till tävlingsledningen för varje tävling på respektive tävling i tävlingsprogrammet.
Vad kostar det att spela en tävling?
Det ser lite olika ut beroende på vilken tävling det handlar om. De flesta tävlingar har en s.k. anmälningsavgift som tävlingsledningen har fastställt och som anges i tävlingsprogrammet. Spelar du tävling som gäst på en annan bana, får du ofta också betala en tävlingsgreenfee utöver anmälningsavgiften.
Hur duktig behöver jag vara för att få vara med i en tävling?
Du kan vara med i de allra flesta tävlingar, oavsett vilken kategori du tillhör. Det spelar ingen roll om du är en komplett nybörjare! De flesta tävlingar är indelade i tre olika handicapklasser. Det framgår av villkoren för respektive tävling.
När och hur vet man om man får spela?
När anmälningstiden har gått ut lottar golfklubben bland de anmälda och skapar en startlista. Startlistan hittar du som inloggad på Mina Sidor på Golf.se. På startlistan finner du din starttid och det står också med vem du spelar med den aktuella tävlingsdagen. Oftast finns den här informationen en till två dagar före tävlingsdagen.
Kan jag önska en särskild starttid under dagen?
I samband med att du gör din anmälan på Golf.se kan du i vissa fall kryssa i en ruta där du önskar sen eller tidig start. Oftast kan tävlingsledningen ta hänsyn till dina önskemål. De flesta tävlingarna på Öregrunds GK är så kallade kanonstarter vilket innebär att alla startar samtidigt men på olika starthål.
Jag vill gärna spela med min kompis. Går det bra?
Nej, det är ett önskemål som tävlingsledningen inte tar hänsyn till. Samtliga anmälda lottas och det är slumpen som avgör vilka som spelar tillsammans. Men om du helst vill spela med en kompis har vi tävlingar där ni kan anmäla er och spela tillsammans som ett lag.
Om det är dåligt väder, ställs tävlingen in då?
Nej, golftävlingar spelas normalt sett oavsett väderförhållanden. I extrema fall kan tävlingsledningen bryta tävlingen men det är inte vanligt. Om det är ett åskoväder som drar över, så bryts tävlingen omedelbart. Likaså låter inte tävlingsledningen startfältet ge sig ut på banan om det är frost på greenerna. Det är viktigt att du är förberedd för alla typer av väder och att din utrustning innehåller regnskydd, varma kläder eller t ex solskyddskräm.
Vad är viktigt att ha med i golfbagen när man spelar en tävling?
Rätt antal klubbor – max 14 klubbor! Golfbollar, penna, greenlagare, markeringsknapp och en regelbok. Ett tips är också att ha med sig vatten och lite frukt, nötter eller mellanmål för att hålla koncentrationen.
Får jag ta med någon som går caddie?
Om inget annat anges i tävlingsvillkoren, är det tillåtet att ha caddie.
Hur lång tid i förväg bör jag vara på tävlingsplatsen?
Det är bra om du finns på plats ca 30-60 minuter före tävling för att hinna med de förberedelser som krävs innan start. Du ska hinna anmäla din ankomst i receptionen och eventuellt betala anmälningsavgiften. Förmodligen vill du också värma upp och testa puttningen innan det är din tur att slå ut.
När får jag mitt scorekort?
Oftast delas scorekortet ut vid registreringen, men ibland får du det av startern vid första hålet.
Hur förbereder jag mig innan det är dags att starta i tävlingen?
När registreringen är klar kan det vara bra att värma upp, att slå några bollar på rangen eller att putta och chippa lite. Det är mycket individuellt hur man väljer att värma upp och förbereda sig.
Kan jag gå ut och provspela lite på banan innan tävlingen?
Nej, enligt golfreglerna är det inte tillåtet att öva golfslag på golfbanan där tävlingen genomförs. Du får endast värma upp och testa ditt spel på platser som är avsedda för övningsspel.
Får jag pröva hur snabba greenerna är på banan innan tävlingen?
Nej, enligt golfreglerna är det endast tillåtet att putta på övningsgreen innan spel i tävlingen (undantag matchspel).
Hur lång tid i förväg ska jag vara på första tee?
Du bör vara på starttee 10 minuter före din starttid.
Vad händer på första tee?
Vid första tee hälsar du på dina medtävlare och på startern om det finns en sådan på plats. Det är här ni byter scorekort med varandra.
Vem startar först?
Ni startar i den ordningen som anges på scorekortet (inom parentes).
Vad ska jag tänka på angående mitt scorekort?
Du ska byta scorekort med någon annan i din boll, det spelar ingen roll med vem. Det är viktigt att du skriver scoren efter varje hål och att du stämmer av med spelaren som du är markör för att antal slag på hålet stämmer. Du bör även skriva din egen score på avsedd plats för markör. Detta för att ni ska kunna kontrollera så att scoren stämmer efter avslutat spel.
Om jag missar starttiden, vad händer då?
Om du missar starttiden blir du normalt sett diskvalificerad.
Om det börjar åska mitt under ronden, hur gör jag då?
Det är tillåtet att bryta om risk för blixtnedslag föreligger. Om tävlingsledningen bedömer risk för åska kan de varna med att signalera över banan med en siren. Då ska samtliga spelare avbryta sitt spel, markera sina bollar och gå in till klubbhuset. När ovädret dragit förbi, fortsätter spelet igen.
När vi har puttat färdigt på artonde hålet, vad ska man tänka på då?
När sista bollen är puttad är det god ton att tacka varandra för golfronden. Därefter samlas alla i bollen på annan plats än på green för att signera scorekorten, innan de lämnas in till tävlingsledningen.
Hur gör man när man signerar scorekort?
Du är markör åt en spelare i din boll och när ni spelat färdig kontrollerar du så att ni är överens om spelarens antal slag per hål. Din markör gör likadant med din score. Du signerar din medspelares scorekort som markör och signerar ditt eget scorekort som spelare. Därefter lämnar ni in de underskrivna scorekorten till tävlingsledningen.
Måste jag stanna på prisutdelning?
Det är god ton att stanna på prisutdelningen även om man inte har något pris att hämta. Ofta sker prisutdelningen direkt efter att sista boll har kommit in.
Var hittar jag resultaten från tävlingen?
Resultatet från tävlingen hittar du som inloggad på Mina Sidor på Golf.se. Resultatet anslås också på anslagstavlan vid tävlingskansliet.
Varför ska jag spela en golftävling?
Det finns många skäl till att spela en tävling, men framför allt är det roligt och just tävlingsmomentet är själva nerven i golfen. Det är ett sätt att träffa nya vänner och utvidga ditt sociala nätverk på vår golfklubb. Det kan vara ett sätt att få spela en ny bana mot en lägre greenfeeavgift, det garanterar dig en starttid och du får spela en bana som är i god kondition och preparerad för tävling.